Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Om de CO2-voetafdruk van de vloot te verkleinen, is kraanschip Parcival voorzien van een diesel-elektrische voortstuwing. In combinatie met de elektrisch aangedreven kraan en een zelfontworpen spudpaalsysteem is een uniek, duurzaam kraanschip ontstaan dat is bekroond met het Green Award certificaat.
 

De nieuwe motor heeft een gunstig brandstofverbruik en vergt weinig onderhoud. Door de generatoren efficiënt te benutten, en dus af te stemmen op de operatiemodus, wordt een aanzienlijke CO2-reductie behaald.

Nu zowel de voortstuwing als het kraanbedrijf van de Parcival op een duurzame manier geschieden, ontstaat een brandstofbesparing van meer dan 40%. Iets wat, naast kwaliteit en veiligheid, positief is beoordeeld door de Green Award Foundation en met een zilveren Green Award certificaat is bekroond. 
 

Kraan

In 2015 is de Parcival voorzien van een elektrisch aangedreven kraan. Deze vierdraads baggerkraan heeft een 24 meter lange giek, een hijslast van 34 ton en is voorzien van een hijshoogteregeling. Het geïnstalleerde elektrische vermogen is 520 KW. Verder heeft de kraan onder meer een automatisch smeersysteem, geïntegreerde grijperlogica en een powermanagementsysteem.
 

Spudpalen

Naast de elektrisch aangedreven kraan is de Parcival in 2015 ook voorzien van een nieuw, zelfontworpen spudpaalsysteem. Doordat de spudpalen met een tandradsysteem op- en neer bewegen, is het wisselen van paallengten aanzienlijk versneld. De spudpalen hebben een lengte van 14 m en kunnen met twee maal 8 m worden verlengd tot maximaal 30 m. Ook op grote diepte en in snelstromend water is dit systeem robuust.
 

Technische specificaties

 • Lengte: 45,26 m
 • Breedte: 9,50 m
 • Voortstuwing - elektrisch: 450 KW
 • Boegschroef - elektrisch: 160 kW
 • Spudpalen:
  - Aantal: 2
  - Lengte: 14 – 30 m 
  - Diameter: 914 mm
  - Gewicht: 9 - 22 ton
 • Kraan:
  - Elektrische kraan – 520 KW
  - Type: MTeck 200E 4-draads baggerkraan
  - Maximale hijscapaciteit: 32 ton
   

Meer informatie